stop 5266892 640Snak je ook naar gewoon? Ik heb net een regenmeter gekocht – de winkel was weer open, en warempel, net op tijd, 20 mm in de nieuwe meter. Gewoon de bus weer langs de Carstensdijk, hier en daar een vlag met "geslaagd" erop. Wel een teleurstelling dat de Feestweek en het Corso niet doorgaan. En nu had ik nog zo over dahlia's geschreven….. Maar het is heel begrijpelijk. We hopen volgend jaar de 50e keer mee te maken We gingen Pinksteren vieren. Ook via de website-dienst. Je wist je letterlijk en figuurlijk verbonden met honderden medekijkers en luisteraars. Wel buitengewoon allemaal. Een dienst wordt een paar dagen voor de zondag opgenomen, dus je reageerde niet 'actueel' op dat moment. In die paar dagen rond Pinksteren is er zoveel gebeurd. We dachten aan die honderden miljoenen, € 500,- bijvoorbeeld voor steun in Europa. En dan die 500 weeskinderen in de Griekse vluchtelingen kampen….. en toen …. Er gebeurde zoveel, nieuws, niet bij te houden.

De gewelddadige dood van George Floyd in Amerika. De dagen vol geweld, protest, demonstraties, discussies, Coronavirus, Racisme, zoveel leed – urenlang op tv. En je voelt je klein en kwetsbaar en verdrietig: "Kan ik er wat aan doen?". Zeker, alert zijn. "Niet wegkijken" zoals koning Willem Alexander al zei op 4 mei. Soms is het ook een lied of een gebed dat je te binnen schiet. En als je 'dienst' hebt mag je als voorganger delen in geloof, hoop en liefde en er van uitdelen- 'als vlammetjes die zich op een ieder van ons zetten', als met Pinksteren. Er speelde me voortdurend een dichtregel uit een gedicht van ds. Okke Jager (overleden in 1992) door het hoofd in de afgelopen weken. Ik heb het gedicht in mijn boekenkast weer opgezocht en ik wil het graag delen met jullie, gewoon, in ongewone tijden. "Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens".

"Verraadt ons aller angst zich niet in wie het leven weerloos liet De glasglans stemt de blazer mild De kaarsvlam vormt de hand tot schild De krokus wijst beton zijn grens Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens". Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens.

Gedicht Okke Jager †1992 Column Terzijde 9 Ds. André Heiner.

sidewalk 657906 640

Pin It