Andere KerstdagenOp zo'n gele stip van 1,5 meter afstand houden in de winkel, stond ik onlangs. Het gesprek van de mevrouw achter de toonbank met de klant op de andere gele stip, ving ik op "je moet maar zo denken dit jaar wordt een heel andere kerst dan anders" juist! Op één of andere manier kwam die opmerking bij mij heftig binnen. Ik dacht, kan ik er wat mee doen, op Elim. Zeker na de laatste persconferentie van de ministers Rutte en de Jonge. Midden in de heftigste gebeurtenissen, geweld, terreur, aardbeving, Amerikaanse verkiezingen – ga zo maar door. En vooral ook corona.

Wat dat allemaal voor jou betekent? Je kunt er echt niet omheen of ontkennen – ook al ben je er bang voor. De zorg om de Zorg – de economische gevolgen, je werk, je zaak, je school noem maar op. Nu heb ik vast wel ruim tweehonderd kerstdiensten (meditaties) nachtdiensten "tweede kerstdiensten, zangdiensten" geleid de afgelopen 45 jaar. Eigenlijk was het toch nooit hetzelfde verhaal. O zeker – over Jezus geboorte in Bethlehem. Dat staat gewoon in de Bijbel. Een heel bijzonder verhaal trouwens. Dat blijft wel, maar nu toch "anders dan anders" vanwege deze 'lockdown', al of niet streng, En duizend "nieten". Hoe doe je dat met je ontmoetingen, samen eten drinken, samen Ere zij God zingen onder de toren van de kerk, samen, en toen…… Anders.

Je kinderen en kleinkinderen. Kun je ze vasthouden? Samen nog eens het verhaal van het kind in de kribbe, met de tekeningen van Dick Bruna vertellen? Of gaat het zo als met de herfstvakantie. De kinderen en kleinkinderen vlakbij op vakantie – we hebben ze alleen maar gezien toen ze langsreden met de auto en mochten zwaaien. Een 'andere' kerst? Ik kijk nog eens even op Google. Heel veel reacties! Hoe moet dat nou? – suggesties, praktisch, leuk - ik heb ook inmiddels video bellen geleerd enz. Nu terug naar mijn gele stip in de winkel Andere kerst dus, wat gaan we daar mee doen op Elim. Wat "maken" we er van. Het mag best ook een tandje dieper, als we kijken naar de mensen in de wereld om ons heen. Er zijn streamdiensten vanuit de kerken en zoveel linkjes op de telefoon of app of instagram. Zoveel uitzendingen, zoveel liederen en verhalen. Prima, gelukkig. Maar ineens schoot me iets te binnen wachtend op mijn beurt op de gele stip in de winkel.

Okay, als ik nog eens wat columns mag schrijven iedere adventsweek, 4 weken voor kerst en met kerst. Maar dan met jouw, uw, mijn "kerst"verhaal. Laat eens wat van je horen. Wat jij van kerst 'anders' vindt, waar je nu aan denkt, ook leuke herinneringen en ook dat gevoel – juist nu . Waarom prikken je ogen nou net bij dat lied, of die herinnering, wat 'schuurt' er. Het is vertrouwelijk. In principe tussen u, jou, mij. Gewoon bijpraten. En ik heb aan de teams en de kinderen van beide scholen gevraagd, de Palm en Vogelvlucht: Willen jullie een groet of een wens of een tekening of een ster maken? Zoals je dat kunt doen voor in de kerstboom(dat zie je ook op tv). Daar maken we nog afspraken over. Deze ‘kunststukken’ worden dan als groet bij de Columns gevoegd als een groet voor iedereen, ook als een lichtje in dèze kerstdagen op de website. Gewoon samen iets anders deze kerst. Moet kunnen André P. Heiner Prieswijk 43 7916 RN Elim Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Pin It