christmas 2979112 640Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ik weet nog dat ik mijn eerste kerstboom kreeg 65 jaar geleden. We hadden geen kerstboom thuis. Dat is soms nog wel zo of opnieuw, om godsdienstige reden of om het milieu. Maar goed. Ik weet nog van mijn eerste kerstboom. Bij ons thuis hadden we wel groen in huis, met versiering. Mijn moeder was niet zo 'streng' al woonden we in een pastorie. En vader – ach die had het druk met de gemeente en preken maken. Moeder had wel eens meer een goede oplossing bedacht over wat wel of niet' hoorde'. Toen ze, als 21 jarige, dominees vrouw werd ( we spreken over de dertiger jaren van de vorige eeuw) mocht ze geen jurken dragen met 'blote armen'. Dan had ze van die inschuifmouwen, die ze als ze naar de stad ging of naar het strand , af deed. Moeder had voor kerst in mijn jeugd de oplossing: geen kerstboom – wel groen - takken van de spar in de tuin en echte kaarsjes erin.

Maar toen: ik was denk ik 5/6 jaar, moeder kocht bij de V & D in de stad een plastic kerstboom voor mij. Ik was het nakomertje, en tijden veranderen. Een kerstboom – lichtjes, van donker naar licht, altijd groen prachtig. Het was wel een beetje "heidens". Het had te maken met de zonnewende, weet je wel. Immers na 25/26 december gaan de dagen weer lengen. Licht. Precies, dat wilde je toch zeggen met kerst. Jezus het licht der wereld. En wie kent niet Stille nacht - All over the World gezongen, buiten, in de kerken, thuis, in de winkels. Het was toch wel even een stap: wij ook een kerstboom; kaarsjes erin met zo'n knijpertje, ik genoot.

Maar…. mijn eerste kerstboom smolt! De echte kaarsjes waren te heet voor de plastic boom: ach arme: eerste kerstboom gesmolten. Ik weet het nog. Mijn moeder vond het sneu voor mij, mijn grote broers en zus vonden het wel zielig, maar moesten ook lachen. Moeder zamelde alle kaarsstompjes bij elkaar, takken erbij en hup "ga jij maar een herdersvuur maken buiten". Zo , toch mooi warm licht in de Kerstnacht . En mijn vader preekte opgewekt over Jezus geboren in een stal. Gewoon, onder ons! Vier dat. Een wonder, gewoon. De kerstboom. Ik heb aan de school kinderen gevraagd om ( net als op tv) bij de kerstboom een wens te maken een groet. Juist in deze tijd die om zeer verschillende redenen, niet altijd makkelijk is, een groet, een wens een teken van Leven in soms donkere tijden, nu Kerst 2020. Ieder adventweek en met kerst een verrassing op de website, een hart onder de riem. André P. Heiner

christmas 2945213 640

Pin It