flu shot 1719334 640[Door Democranarch] Vaccinatie-twijfelaars zijn verstandige mensen. Ze staan er immers voor open om zich te laten overtuigen dat het vaccin veilig kan zijn, maar willen nog iets meer zekerheid over de veiligheid. Ik persoonlijk ben niet verontrust door de snelheid waarmee de nu bekende vaccins zijn ontwikkeld, maar ik beken dat ik aanvankelijk ook dacht: “Vaccineren? Nou eerst maar eens kiek’n wat’t wordt.” Nu ik echter wat meer weet over de toegepaste mRNA-benadering en gelet op de uitkomsten van de onderzoeken tot nu toe, vertrouw ik er op dat het goed zal werken. Vooral omdat tijdens de onderzoeken geen menselijke rampen zijn gebeurd. Ik ben dus om. Ik durf wel. Maar ik snap wel dat niet iedereen zo makkelijk vertrouwen schenkt.

De snelheid van de ontwikkeling verontrust mij niet. Het argument dat een vaccin jaren van ontwikkeling kost heeft geen eeuwigheidswaarde. In de middeleeuwen reisde je ook niet in een paar uur naar de overkant van de oceaan. De techniek heeft niet stilgestaan en dat geldt ook voor de ontwikkeling van een vaccin. Onder hoogspanning worden fouten gemaakt, maar onder hoogspanning worden ook uitzonderlijke prestaties mogelijk. Van de crisiscommandanten wordt straks een uitzonderlijke logistiek prestatie verwacht voor het organiseren van de vaccinaties en ik wil hen graag een idee aan de hand doen, waar de twijfelaars zich denk ik wel in kunnen vinden. De antivaxxers laat ik buiten beschouwing, zonde van de energie om de discussie met hen aan te gaan. Laten we er voor het gemak even van uitgaan dat de helft van de bevolking het aandurft om bij de eerste mogelijkheid zich te laten vaccineren, dat 40% de kat uit de boom wil kijken en dat 10% zal volharden in de weigering om zich te laten vaccineren.

Dan kunnen we handig gebruik maken van het feit dat we niet in één klap allemaal ingeënt kunnen worden. Ik stel dan ook een tweestromenbenadering voor, waarbij de ene week voor de gevaccineerden een verantwoorde zeer ruime versoepeling van de coronamaatregelen geldt en de andere week de maatschappij weer voor een (groot?) deel op slot gaat. Dat zou er zo uit kunnen zien: In even weken mogen niet-gevaccineerden, onder voorwaarden zoals na de 1e lockdown golden, naar theaters cafés restaurants enz. In de oneven weken geldt dan een lockdown zoals nu voor hen en zijn de gevaccineerden aan de beurt om overal (zonder beperkingen misschien wel) naar toe te mogen. Zo wordt niemand gedwongen, zijn de niet-gevaccineerden de helft van de tijd minder onvrij dan nu en kunnen we mooi kijken hoe succesvol of succesarm de vaccinatie is.

Pin It