kERSTWENSBOOM2Terzijde, bij alle Sinterklaas, in deze aparte tijden, is het ook nog Tweede Advent. Hoe dat nu komt weet ik niet precies, maar er flitsen allerlei herinneringen door mn hoofd deze tijd. Zal wel de leeftijd zijn, of de Kersttijd of zo (ja, ja, ik ben 70 geworden) Het gaat om een spreuk op een schildje dat ik kreeg van een oom van me. Ik zat toen net op de middelbare school .  Op het schildje stond: “Humor is als je tòch lacht”.

Dat schildje met prachtige krulletters erop, hing ik bij mijn bed. "Interessant" vond ik het, ik was dertien. Dertien Jaar later, op onze trouwdag, zei mijn oom: 'gefeliciteerd' en: 'jongen jij wilt dominee worden nietwaar'? Denk nog eens aan die spreuk die ik je gaf. En vervang Humor, door Geloven, "geloven is als je toch nog lachen kunt".

Hoe ik daar nu opkom? Via de sterretjes van de kinderen van de scholen, de wensen, groeten: vrede, kleurrijk, liefde, Jezus geboren, gezelligheid – noem maar op. Ik voeg nog twee kerststerretjes erbij: humor, geloven. In deze, zeg maar gerust aparte tijden, van corona en alle maatregelen, van machtspelletjes en

grote woorden van Amerika tot Den Haag "en omstreken". Dreiging en zoveel spanning, grote monden. Waar is de milde glimlach van humor- geloven, zoals mijn oom het ver bond! Even terzijde. Je moet weten , die oom. Hij was in WO II in Ned. Indië, werd Japans krijgsgevangene. Hij moest naar Japan, werken in een mijn in de stad Nagasaki. Toen viel de atoombom. Mijn oom was net onder de grond. Bij bovenkomst uit de mijn was alles weg.

Als zo iemand je zo'n schildje meegeeft maakt dat diepe indruk, letterlijk, wonderlijk een glimlach. Toch geloven – andere tijden?! Volhouden, hart onder de riem – vrede – "humor"

Eigenlijk wel passend bij het kerstverhaal – twee sterretjes erbij. Want wie glimlacht niet bij de "bombarie"van het kerstverhaal: Het was in de dagen van keizer Augustus die vond zichzelf super. 'Vredevorst' noemt hij zichzelf. Baas van Rome en de wereld. En dan staat er zo eenvoudig: een Kind is ons geboren – gewoon buiten gewoon  - Jezus, Vredevorst! In Bethlehem, of all places. Kortom glimlach, 'humor'. Glimlach van God. Humor- geloven toch bij alle tranen, ook de glimlach in Hoop; als dat geen ster is!

A. P. Heiner

winter village 4567947 640

Pin It