books 22833 640Vroeger toen ik nog catechisatie gaf….. dat is een deftig woord voor onderricht – ook al deftig – aan jongelui over de bijbel en de kerk, enz…. Mensen, dat was een avontuur. Als studentje begon ik er al mee. Een groep 16+… Nou, dat was studentje plagen; b.v. stiekem een stinkbommetje op mijn stoel en…. daar had ik het volgende op gevonden. Ik stak mijn pijp op – ik rookte toen pijp , Had nergens last van. Alle ramen en deuren dicht en de jongelui werden steeds witter en witter om hun neus. Ik vroeg schijnheilig wat er toch was met hen. Maar goed. De volgende week kwamen ze met wat lekkers – het was in de decembermaand - en ze zeiden: "Oké, jij hebt gewonnen. Kerst straks en jij hebt het over Jezus en de vrede en nog meer.

Vrede met een kleine en grote V. Goed. Maar asjeblieft doe je " vredespijp" uit. Topper vond ik in die tijd rond kerst om te vragen: 'Zoek het kerstverhaal op in de Bijbel', kijk maar in de inhoudsopgave ( er was nog geen Google). Waar staat het kerstverhaal in het evangelie van Markus of Johannes? Dat was een eye opener – géén kerstverhaal. Dat wil zeggen niet met kribbe, herders of wijzen. Kerstverhalen - maar dan vier keer anders staan in vier verschillende boeken, evangeliën – "blijde boodschap" betekent dat. Je zult misschien zeggen, leuk voor dominees maar wat heb ik daaraan?

\Wel, heel simpel, het zijn verschillende verhalen om ons door de tijden heen. door de geschiedenis, door ons leven heen te blijven aanspreken. Over Leven, over Jezus, God en mensen. In vier manieren opgeschreven voor mensen van toen. Het verhaal, begrijpelijk geschreven over de komst van Jezus. Moet dus toch ook, nu nog lukken. Twintig eeuwen later nog aangesproken worden, Oké. Niet dat iedereen hetzelfde kerstlied zingt… maar voor nu. Misschien hebt u/jij wel een 'eigen' kerstverhaal. Schrijf, mail me dat. Ik daag je uit. En ik zal met kerst mijn 'eigen' kerstverhaal vertellen. Mijn (vredes) pijp staat recht voor me in een doosje op mijn buro - zodoende. Ds. Heiner

religion 3452582 640

Pin It