Caleidoscoop 003Dat valt niet mee. De vierde advent. We zijn bijna bij de kerstdagen. Zijn we er klaar voor? Maar het valt niet mee.

De maatregelen zijn heftig Lock down. Toch, Strak, Strenger, wat moet je veel bij – stellen. Veranderen van je plannen voor de kerst. Je ziet het wel aankomen maar toch. Ook voor je werk, je bedrijf, je school. Hoe doe je het thuis? Thuiswerken en je gezin draaiende houden. Het is niet mis. En als je zorgtaken hebt in het ziekenhuis, thuiszorg, mantelzorg …………. noem maar. Het is niet mis. Mijn moeder zei vaak: "ja kind, je moet nogal eens over rekenen in het leven". Dat vond ik als kind vaak een beetje ' zwaar' maar inmiddels ben ik al ouder dan zij ooit werd. En nu…. even draaien 'over rekenen'.

Het ziet er allemaal anders uit dan gewoon. Kerst 2020 zal ons heugen. Wat herinner je je straks? Veel creatiefs, ideeën naast de zorgen en protesten. Allerlei wat toch kan? Ik las in de krant dat influencers heel belangrijk zijn. Ik meende eerst dat het over nog een bijzonder griepvirus ging – influenza maar het gaat om – invloedrijk - vooral van jongeren naar jongeren. Hoe en met wat kun je elkaar 'beïnvloeden'. En wel positief graag. Zo'n uitspraak van Minister President Mark Rutte: “We komen hier door-heen, met elkaar en voor elkaar” - zo’n oneliner, doet je wat. Zelf ben ik in deze weken voortdurend met mijn caleidoscoop op pad. Een kartonnen tube met gekleurde stukjes glas erin. Draaien, draaien en steeds weer een ander mooi sterretje. Ik vertel erover in de streamkerkdiensten die ik mag leiden. Kijk eens naar die oude verhalen met kerst – en nog eens 'draaien', juist nu alles zo anders is, zie je/ hoor je de kerstverhalen ook anders!

Hoe beleef je dat nu. Even terzijde: Nog eens de vraag: reageer eens a.u.b.! Ik zie op de sterretjes en de kerstballen van de kinderen van scholen Vogelvlucht en De Palm, zoveel rake wensen, pak die er eens bij. En iemand schreef me toen hij me in een adventsdienst had horen vertellen over de caleidoscoop: over net even anders kijken, dat het bemoedigend positief was, maar dominee – ik miste wel de(gebroken) scherfjes die ook in het buisje zitten". Soms valt het niet mee, maar toch. Iedere keer een nieuw perspectief de scherfjes groeien tot een mooie bloem. En ook: Houd moed, heb lief, staat er op een groot bord in Hoogeveen. André P. Heiner Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Pin It