Ronnies oliebollen weer in Elim

ELIM – Het is weer bijna oudjaarsavond en dan komen de oliebollen weer in zicht. De oliebollenkraam van Ronnie staat inmiddels alweer bij Plus Huisman alwaar de oliebollen ter plaatse vers worden gebakken. Om 14:00 uur hedenmiddag waren er alweer 1000 gebakken. Oliebollen zijn een traditionele lekkernij die rond de jaarwisseling worden gegeten. De oorsprong van de oliebol gaat terug tot de middeleeuwen, toen ze nog ‘oliekoeken’ werden genoemd. Deze platte deegballen werden gebakken in een klein laagje vet of raapolie omdat voedsel in die tijd schaars was. In de 17e eeuw veranderde er veel voor Nederland en werd er meer en betere olijfolie beschikbaar.

Zo konden dingen in meer olie gebakken worden, waaronder de oliekoek. Doordat het deeg als het ware door de olie ‘zweefde’, kreeg het een ronde vorm aan, en werd het een oliebol. Uit deze tijd is ook het eerste officiële recept te vinden van de oliebol, in het kookboek De verstandige kok uit 1667. In de 19e eeuw werd de oliebol geassocieerd met oudejaarsavond vanwege de voedzame en vullende eigenschappen.

Het was een ideaal voedingsmiddel in de wintermaanden om een warm laagje vet te behouden. De lekkernij werd daarom in die tijd rond oud en nieuw, toen de winter echt begon in te zetten, aan de armen uitgedeeld. En zo is de traditie blijven hangen.