Elko wint van Achilles (Almelo)

Door: Peter KroezenAfgelopen zaterdag was de tegenstander van de Elkoërs Achilles uit Almelo. Elko wist dit zaalseizoen één keer te winnen, waar Achilles nog puntloos onderaan stond. Dit maakte dit een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen om afscheid te nemen van de degradatiezone. Na een sterk begin en een sterk slotstuk, maar een verder wisselvallig verloop van de wedstrijd, wist Elko bij een eindstand van 19-13 de winst naar zich toe trekken.

Na vorige week een voorsprong uit handen te geven tegen directe concurrent Blauw Zwart waren de Elkoërs er dit weekend op gebrand om de punten in Elim te houden. Dat er dan de hele wedstrijd uit een ander vaatje getapt moest worden dan vorige week was duidelijk. Elko startte deze wedstrijd met in de aanval Stefan Smit, Peter Kroezen, Romy Pieters en Linda Santing. In de verdediging begonnen Tygo Dijkslag, Jesse Everaarts, Papien Schonewille en Mila Wachtmeester.

Elko startte de wedstrijd voortvarend, middels mooie aanvallen werd de stand al snel op 2-0 gezet, maar ook Achilles wist na een vakwissel met twee afstandschoten de korf te vinden, waarmee Achilles weer langszij kwam. Elko leek wakker geschud en met maar liefst 5 scores op rij konden de Elkoërs uitlopen naar een stand van 7-2. Tot zover leek er geen vuiltje aan de lucht, ware het niet dat het in deze fase bij Elko erg zoeken was naar de goede kansen. Achilles zag de kans schoon en liet zien dat het niet naar Elim gekomen was om zonder slag of stoot de winst uit handen te geven. Achilles wist net als de Elkoërs 5 keer op rij te scoren, waardoor de stand wederom gelijk werd getrokken bij 7-7. In de loop van de eerste helft werd Esther Jans nog in de ploeg gebracht om voor meer variatie te zorgen in de aanvallen om zo afstand te nemen van Achilles. Vlak voor rust wist Tygo Dijkslag vanuit de rebound nog een mooie wegtrekbal te scoren waardoor de Elkoërs met een voorsprong van 8-7 de kleedkamer mochten opzoeken.

In de rust benadrukten coaches Henry Bijl en Henk Wachtmeester dat het met name in de passing een stuk beter zou moeten. Vertrouwen in het eigen spel en meer scherpte in de afronding zouden er in de tweede helft voor moeten zorgen dat de punten in Elim zouden blijven.

Na rust was het Elko dat veel moeite had om stabiel een goed spel op de mat te leggen, er werden veel plaatsfouten gemaakt en in de afronding waren veel kansen nodig om tot scoren te komen. Gelukkig voor Elko ontbrak ook bij Achilles de scherpte in de afronding, waardoor het tot een stand van 13-13 stuivertje wisselen was in de scoring. Vanaf dat moment leek er bij de Elkoërs een knop om te gaan en werden er weer mooie aanvallen opgezet die beloond werden met fraaie scores. Elko wist in het laatste kwartier weer net zo te overtuigen als in het eerste kwartier van de wedstrijd en wist daarmee 7 keer op rij te scoren, waar Achilles de korf niet één keer meer wist te vinden. Dit zorgde er voor dat na 60 minuten scheidsrechter Hulleman af kon fluiten bij een stand van 19-13 in het voordeel van Elko. Een belangrijke dik verdiende overwinning die de Elkoërs laat klimmen van een voorlaatste plaats naar een gedeelde derde plaats in het klassement. Scores deze wedstrijd kwamen van Mila Wachtmeester (6x), Stefan Smit (5x), Tygo Dijkslag (3x), Esther Jans (2x), Jesse Everaarts, Romy Pieters en Peter Kroezen (allen 1x).