Even een winters tafereeltje.

ELIM – De eerste sneeuw in december is een bijzonder fenomeen ook in Elim. Het is niet elk jaar dat de Nederlanders kunnen genieten van een witte winter. Hoe ontstaat sneeuw en wat zijn de gevolgen voor het verkeer, de natuur en de mensen?

Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen. Sneeuw ontstaat als waterdamp in de lucht afkoelt tot onder het vriespunt en zich hecht aan stofdeeltjes of andere ijskristallen. De vorm en grootte van de sneeuwvlokken hangen af van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de windsnelheid in de wolken. Sneeuw valt meestal als de temperatuur aan de grond tussen de -10°C en -2°C is.

Sneeuw kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de omgeving. Aan de ene kant zorgt sneeuw voor een mooie en sfeervolle aanblik, die veel mensen aanzet tot winterse activiteiten zoals schaatsen, sleeën, sneeuwpoppen maken of sneeuwballen gooien. Sneeuw kan ook gunstig zijn voor de natuur, omdat het een isolerende laag vormt die planten en dieren beschermt tegen de kou. Bovendien reflecteert sneeuw zonlicht, waardoor de aarde minder opwarmt. Gisteravond (3-12-2023) viel de eerste december sneeuw in ons dorp, waar vanmorgen nog maar weinig van over was. Over de negatieven gevolgen dan ook geen zorgen. Gezien weersverwachting is het snel weer voorbij. Het gaf wel even een mooi avondbeeld.