Mevr. van der Weide 101 jaar

Hollandscheveld-Namens de gemeente Hoogeveen bracht de wethouder Jan Zwiers vandaag mevr. van der Weide een bezoek om haar te feliciteren met het behalen van de respectabele leeftijd van 101 jaar.

Beekje is geboren in Nieuwlande maar op drie jarige leeftijd verhuisd naar Het Langerak in Geesbrug. Haar ouders, Geert Zwiers en Trijntje Hoogeveen konden daar een ander huis krijgen. Beekje had een tweelingzus en twee oudere zussen. Tot op haar veertiende ging Beekje naar de lagere school. In die tijd kon je bijzonder verlof aanvragen, wat veel anderen wel deden om bijvoorbeeld de aardappelen te krabben. Maar haar ouders vonden school belangrijker.

Toen Beekje 15 jaar was is ze gaan werken bij de overhemdenfabriek in Hoogeveen. Niet veel later is ze samen met wat andere vriendinnen gaan werken bij Lucas Aardenburg. Na dit baantje is Beekje aan de slag gegaan bij Ake van der Vinne en Chris Boer in Nieuw-Zwinderen (Zwinderen).

Op 23 december 1946 is Beekje getrouwd met Egbert van der Weide. Nadat ze getrouwd was werkte ze nog maar één dag in de week bij Chris Boer. Van 1958 tot 1988 heeft ze verschillende ochtenden per week in de huishouding gewerkt. Samen met Egbert kreeg ze twee kinderen; Henk en Geert. Zij zorgden op den duur voor vijf kleinkinderen en zij gaven Beekje 10 achterkleinkinderen Tot haar groot verdriet is Sem overleden.

Na het trouwen woonde het gezin in een noodwoning aan het Oostopgaande in Nieuwelande. In 1950 zijn zij verhuisd naar de Boerdijk en in 1989 verhuisden ze naar De Wending. In Nieuwlande heeft Beekje 50 jaar in het bestuur van 55+ gezeten. Op Koningsdag 2021 werd Beekje getroffen door een TIA waardoor ze nu in Woonzorgcentrum De Beatrix in Hollandscheveld woont.

Beekje leest nog steeds twee kranten, de Hoogeveensche Courant en het Dagblad van het Noorden waarbij de zaterdagkrant haar uren leesplezier geeft. Naast het dagelijks journaal en het nieuws op RTV Drenthe volgt ze ook FC Emmen en het Nederlands elftal kijkt ze naar het nodige vermaak op de televisie. Met name De Slimste Mens en Blokken zijn haar favoriet. Ze geniet van het bloemschikken, lezen en puzzelen en probeert zij dagelijks nog een bezoek te brengen aan de fysioruimte om daar te fietsen om “de spieren fit te houden”. [Door Paula Bansema]