Rond de stamtafel in Elim, maakt herinneringen los

Elim – Samen herinneringen ophalen over de demping van ‘Het Dwarsgat in Elim’ en dan kom je vanzelf op ontwikkelingen in vervlogen tijden en daar valt veel over te vertellen, want saai was het allerminst in Elim. Achteraf is menigmaal met een trieste blik verhaald ‘hadden we het maar nooit gedempt in Elim, dan hadden we nu een soort Giethoorn gehad’.

Maar voor de bereikbaarheid en de economische welstand is het goed gebleken. Zo herinneren sommigen zich nog het verhaal dat de oude dokter Brouwer met een grote auto naar Elim kwam. Hij heeft deze maar snel verwisseld voor een motor, want met een auto kwam je toen der tijd niet ver in Elim.

Zo zijn er tal van verhalen boven de tafel gekomen aan de verhalentafel die vrijdagavond in het (oude) nieuwe dorpshuis van het dorp werd gehouden. Vooral de nieuwe verhalen zullen ongetwijfeld door onze historicus Albert Metselaar worden opgetekend en ooit eens worden gepubliceerd.

Elim is van oorsprong een kerkdorp, waar zich heel wat op kerkelijk gebied heeft afgespeeld. Denk maar eens aan de strijd tussen de kerken en (Vader) Albert Otten van de Gemeente Des Heeren. Deze strijd heeft niet alleen de gemeenschap gevormd, maar ook bijgedragen aan de unieke identiteit van het dorp.

De impact van Otten op de gemeenschap was aanzienlijk, maar niet zonder controverse. Zijn nalatenschap bleef een onderwerp van discussie. Inmiddels is dit al meer naar de achtergrond geraakt en is Elim een mooi dorp en een fijne plek om te wonen. Samenvattend was en is Elim een positief dorp met een rijke historie, een bruisend verenigingsleven en een gemoedelijke bevolking.

Wij denken dat er nog voldoende verhalen zijn voor een tweede en derde ronde van dit evenement. Er zijn immers nog vele verhalen niet verteld of in de vergetelheid geraakt.

De foto’s bij dit artikel zijn van Paula Bansema.